Et pustende hus med høyt under taket

Det er mange måter å bygge miljøvennlig på. I denne boligen i Hølen er det tatt spenstige valg, som mose på veggen, åpne løsninger og en fasade i tre og stål.

På en høyde i Hølen med utsikt utover landskapet ligger en nyoppført bolig med iøyenfallende fasade i Cortenstålplater og malmfuru. Like spennende er det på innsiden. Allerede i det du trår innenfor døren, får du en katedralfølelse der blikket følger den lekre trappen i heltre og glass opp til stuen i etasjen over, med trespiletak og mange ekstra meter under skråtaket. På vei opp trappen blir så blikket trukket mot en mørk trevegg med innfelte mosepartier.
.

Diffusjonsåpent hus

Boligen er i to etasjer, der 2. etasje består av en halvdel med spiseavdeling og et stort, stilrent og hypermoderne kjøkken og en liten sittegruppe. Alt omgitt av store vindusflater som tar inn utsikten i alle retninger og nær 5 meter på det høyeste under taket, som gir en fantastisk romfølelse. Videre innover med normal takhøyde er tv-stuen, et stort lekkert bad og soverommene. I underetasjen er det kontor, ekstra soveplass, garasje, lagringsrom og bad.

– Utgangspunktet var at vi ønsket et dyktig og seriøst firma til å føre opp boligen vi hadde fått tegnet. Det var spesielt ønsket om et firma som hadde erfaring med å bygge diffusjonsåpent hus med cellulose isolasjon som var avgjørende. Etter første skisse ble enkelte endringer tatt i samarbeid med prosjektleder Truls Olsen før endelig tegning var satt. I løpet av byggeprosessen ønsket jeg en endring i sydfasaden ved å fjerne deler av glassfasaden og bygge vegg. Det ble også fjernet et grovkjøkken som ga et mye luftigere rom. Egil Norli AS forsto endringene og min visjon og løste det på en smidig måte.

God dialog og ekstra kvalitetsfølelse

En byggeprosess er ofte et tett samarbeid mellom huseier og byggmester, så også her. Underveis i byggeprosessen oppstår det fort situasjoner der man kan se at andre løsninger kan gi bedre resultat, men det er selvfølgelig opp til huseier om dette er ønskelig.

– I løpet av byggingen kom prosjektleder med forslag til materialer som ville heve kvaliteten av bygget. Først endringer i fasaden, ved å bytte til Cortenstål-plater og malmfuru. Videre å bruke eikefiner i stuen for å gi rommet et mer organisk preg. Han kom og med forslag til materiale i spilehimling, noe som resulterte i en luftigere opplevelse enn opprinnelig plan. Vi fulgte rådene, og er svært fornøyd og stolte over huset vi har fått; Fokuset på de små detaljene gir den ekstra kvalitetsfølelsen, som for eksempel nøyaktigheten i montering av eikeplater og spilehimling.

– Vi opplevde en god dialog med snekkere, formann og prosjektleder. Det resulterte blant annet i et innvendig vindu vi ikke hadde tenkt på ellers. En ryddig og god prosess hvor de leverte avtalt vare til avtalt tid og pris. De bruker svært gode snekkere som er opptatt av å levere kvalitet i det daglige arbeidet og en god nøyaktighet gjennom hele prosessen.

Innflytningsklart etter 6 måneder

Allerede seks måneder etter oppstart var huset klart for innflytting, noe huseier var strålende fornøyd med.

– Egil Norli As leverte en god planlegging av prosjektet. Med gode håndverkere som var nøyaktige, gikk det fort unna. Hvis jeg skal bygge et nytt hus, hytte eller renovere et hus i fremtiden, vil jeg særlig ha vurdert om de kunne ha vært en del av prosjektet og jeg har allerede anbefalt dem til noen som skal bygge et stort hus, og vil fortsette å anbefale dem fremover.